Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a luat recent o decizie istorică pentru fotbalul românesc, una care va obliga Federaţia Română de Fotbal (FRF) să schimbe regulamentul!
TAS a decis în dosarul CAS 2015/A/3957 FC Sportul Studentesc vs FC Petrolul SA şi Mareş George Alexandru că juniorii români nu sunt obligaţi să semneze contracte de fotbalişti profesionişti cu echipa la care s-au format. Concret, TAS anulează practic articolul 14 din Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de fotbal al FRF, pentru că „acest articol este în directa contradicţie cu prevederile legislatiei europene“
Prin urmare, FRF va fi nevoită să anuleze sau să modifice respectivul articol pentru a nu încălca decizia TAS.
Fostul junior al Sportului Studentesc, George Mareş, a semnat în 2014 un contract Petrolul Ploieşti, când avea 17 ani, deşi Sportul a încercat să-l oblige să rămână, în baza articolului 14. Cei de la Sportul s-au adresat comisiilor FRF şi apoi la TAS, dar au pierdut. George Mareş a debutat în Liga 1 la 15 ani, când evolua la Sportul Studenţesc, fiind unul dintre cei mai tineri jucători care şi-au făcut debutul în prima ligă. Cel care l-a promovat pe Mareş în Liga 1 a fost antrenorul braşovean Daniel Isăilă.
"Mă aşteptam să câştig"
În vară, jucătorul (19 ani) a fost împrumutat de Petrolul la FC Braşov până la finalul acestui campionat. Hotărârea TAS ar putea declanşa un „caz Bosman“. „Cred că este exagerat să se spună că decizia TAS ar putea declanşa un nou „caz Bosman“. Eu doar mi-am apărat interesul în acest caz. Pentru mine era important să joc, pentru că se ştie că activitatea unui sportiv este scurtă. Mă aşteptam să câştig şi mă bucur că s-a făcut dreptate“, a declarat Mareş pentru Monitorul Expres
Ce prevede articolul 14 din Regulamentul FRF privind Statutul şi Transferul Jucătorilor:
1. Începând cu vârsta de 16 ani împliniţi, jucătorii juniori sunt obligaţi să încheie primul contract cu clubul la care sunt legitimati cu titlu definitiv;
2. Cu 6 luni înainte de terminarea perioadei junioratului jucătorul este obligat sa încheie un contract cu clubul la care este legitimat cu titlu definitiv, pe o durată de cel puţin 3 ani, numai in situaţia în care clubul respectiv îi propune să încheie un contract şi îi garantează un venit lunar echivalent cu salariul mediu pe economie, aşa cum este comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
3. Dacă un jucător junior, aflat în situatia prevazută de alin. 2, refuză, în mod nejustificat, semnarea unui contract de muncă/contract civil, deşi clubul său i-a oferit condiţiile aratate la alin. 2 de mai sus, el urmează sa fie sancţionat potrivit prevederilor prezentului regulament.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu